ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ

0886 15 36 36

Email

ahrida@abv.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ

09:00-18:00ч.

 

Снимка: Червените кръвни клетки са заразени с маларийни паразити в рода Plasmodium. Credit: Kateryna Kon / Shutterstock.comBy Jeanna Bryner, Live Science Managing Editor


Нобеловата награда за физиология и медицина от 2015 г. е присъдена на трио от учени за открития, които доведоха до нови лечения за някои от най-опустошителните паразитни болести, съобщи фондация „Нобелова“ тази сутрин (5 октомври).

Половината от Нобеловата награда бе присъдена съвместно на Уилям К. Кембъл и Сатоши Омура за откриване на ново лечение за инфекции, причинени от паразити на кръгли червеи. Другата половина отиде в Youyou Tu за откриване на наркотици за борба с маларията, болестта, предавана от комари, която отнема около 450 000 живота годишно в световен мащаб, според Нобеловата фондация.

„Тези две открития са предоставили на човечеството мощни нови средства за борба с тези инвалидизиращи заболявания, които засягат стотици милиони хора годишно. Последиците за подобряване на човешкото здраве и намаленото страдание са неизмерими“, заявиха представители на Нобеловата фондация в изявление . [ 7 Революционни Нобелови награди в медицината ]

Кембъл и Омура са открили лекарствения авермектин, чиито производни са спомогнали за лечение на речна слепота и лимфатична филариаза. Риборната слепота причинява възпаление на роговицата и евентуална слепота, а лимфната филариаза причинява хронично подуване и може да доведе до елефантиаза (крайно подуване на ръцете и краката) и скротален хидроцеле (подуване на скротума).

Омура, микробиолог и професор в университета „Китасато“ в Япония, направи първата крачка към откриването на печелившия Нобелов лауреат. Той знае, че много бактериални видове от рода Streptomyces показват антибактериални свойства. Òmura успя да изолира нови щамове Streptomyces от почвата и успешно да ги култивира в лабораторията. От тези Омура избра около 50 от най-обещаващите щамове за по-нататъшно тестване.

Тогава Кембъл, който в момента е научен сътрудник в Университета Дрю в Медисън, Ню Джърси, показа, че компонент в една от тези култури е ефективен при борбата с паразити в домашни и селскостопански животни. Този компонент се пречиства в лекарствения авермектин, който след това се модифицира в съединението Ivermectin. Лекарството Ivermectin по-късно е установено, че ефективно убива паразитни ларви.

Търсенето от типа на антималарични агенти започна в края на 60-те години на миналия век, във време, когато болестта се увеличаваше; традиционните методи за лечение на малария – хлорохин и хинин – стават все по-малко ефективни. Ту, главен професор в Китайската академия за традиционна китайска медицина, се обърна към билковото лекарство и започна да преглежда тези билки при животни, заразени с малария. Тя откри един екстракт от растението Artemisia annua, който изглеждаше обещаващ.

След извличането на активния компонент от растението, Ту показва, че е ефективен срещу маларийния паразит при животни и хора. Това съединение сега се нарича Aртемисинин.

Камбъл и Омура ще споделят половината от тази година с Нобелова награда от 8 милиона шведски крони (около 960 000 долара), а Ту ще получи другата половина от парите.