ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ

0886 15 36 36

Email

ahrida@abv.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ

09:00-18:00ч.

Ролята на имунната система е да ни предпазва от вируси и бактерии непрекъснато. Въпреки това, температурните колебания, както и сухият топъл въздух от отопление или климатик ни правят по податливи на настинки. Взетите навреме мерки в подкрепа на имунната система биха могли да ни осигурят по-добра цялостна защита.

Имунната система – укрепване във времето

Човешкото тяло има много защитни бариери, които ни предпазват от причинителите на заболявания /патогените/. Организмът ни е изработил различни препятствия като кихане, кашляне, слюнка, кожа, стомашна киселина и други, които да затрудняват навлизането на патогените. Едва след като те преодолеят тези бариери в защитата се включва и имунната система.

Вирусите и бактериите са активни през цялата година, но в студения сезон се разпространяват по-лесно поради редица фактори – температурни колебания, сух/влажен въздух, струпване на повече хора на едно място и др. също така при студено време кръвоснабдяването на носа и гърлото е по-слабо, което ги прави по-податливи на инфекциозни агенти.

При цялостно отслабване и неадекватно набавяне на хранителни вещества патогените много по-лесно преодоляват неспецифичните бариери на защита и проникват в организма. Хората, чиято имунна система не работи оптимално, имат три или повече инфекции годишно и възстановяването им след тях отнема повече време. Необходимо е да мислим своевременно, за да укрепим своята имунна система.

Правилно хранене за имунната система

Здравословното и балансирано хранене влияе върху цялостното ни благосъстояние и функционирането на нашето тяло. Имунната ни система също се възползва от доставката на хранителни вещества и тогава нашето тяло има по-добри възможности да се защитава успешно срещу патогените.

Препоръчително е да се ядат най-малко три порции зеленчуци и две порции плодове всеки ден. С някои витамини и минерали също специфично може да се подкрепи имунната защита:

Витамин С – щит за имунната система

Витамин С (аскорбинова киселина) вероятно е най-известният витамин, когато става въпрос за укрепване на имунната система, особено в периодите, когато тя често бива атакувана от различни вируси и бактерии, с които трябва да се справи.

Един от начините, по които вирусите увреждат клетките е като атакуват техните енергийни централи – митохондриите, което пък довежда до активиране на т.нар. програмирана клетъчна смърт (апоптоза) за увредените клетки. Научно доказано е, че витамин С има свойство да предпази митохондриите.

Известно е също, че витамин С се натрупва в клетките на имунната система (левкоцити, фагоцити) и подпомага тяхната функция.Освен това спомага за локалната защита на лигавиците (вкл. и на дихателната система), които са основните „врати“ за проникване на инфекциите в организма. Смята се, че витамин С подсилва, както вродения, така и придобития имунитет. Дефицитът на витамин С прави организма по-податлив на инфекции, а инфекциите от своя страна водят до намаляване на нивата на витамин С.

Знаете ли каква е препоръчителната дневна доза витамин С?

Витамин С също така допринася за нормалното функциониране на имунната система по време и след интензивна физическа активност, необходимо е да се вземат допълнително 200 mg над препоръчваната дневна доза. А тя според Наредба  № 1 за физиологичните норми на хранене на населението от 2018 година за възрастни мъже над 19 години е 110 mg дневно, а за жените съответно е 95 mg дневно.

Богати  на витамин С са цитрусовите плодове, но има и зеленчуци, като броколи, зеле, брюкселско зеле, които съдържат значителни количества.

Нашият съвет: витамин С е много чувствителен на температура, затова храната трябва да се консумира сурова и прясна, да не се съхранява дълго време. Термичната обработка унищожава този витамин.

Витамин D – основен хормон на имунната система

Витамин D е свързван преди всичко със здравето на костите, но последни проучвания показват, че има основна роля в поддържането на нормалната функция на имунната система. Откритието, че имунните клетки притежават рецептор за витамин D и са способни да превръщат неактивната му форма в активна (1,25-дихидрокси витамин D), е революционно и доказва, че витамин D може да има регулаторна роля както на вродения така и на придобития имунитет.2

Витамин А и имунитета

Витамин А има отношение към поддържането на доброто състояние на кожата и лигавиците в това число и на лигавиците на горните дихателни пътища. В популации, при които приема на витамин А с храната е нисък, инфекциозните заболявания могат да предизвикат дефицит на витамин А чрез намаляване на усвояването и увеличаване на отделянето му от организма.

Цинк – микроелемент с множество таланти

Цинкът е жизненоважен микроелемент, защото контролира функцията на повече от 200 ензима и участва в много метаболитни процеси. Значението на цинка за функционирането на имунната система е известно от няколко десетилетия.

Той е важен за поддържането и развитието на клетките, както на вродения така и на придобития имунитет. Недостигът на цинк засяга имунните клетки, като влияе неблагоприятно върху техния растеж, развитие и функции, което води до отслабена защита на организма.

Селен – верен помощник на имунната система

Селенът, подобно на цинка, е важен микроелемент с много различни ползи за организма.  Той допринася за защитата на клетките от оксидативен стрес като участва в изграждането на ензими (глутатион пероксидази), които се борят срещу вредното действие на свободните радикали в организма.

Артемизинин – най-мощният природен имуностимулант

Артемизинънът се използва като антиоксидант и средство за подкрепа на съпротивителните сили на организма. С един- два курса годишно, можете да подсилвате организма и тялото си, което от своя страна води до по-рядко боледуване и по-леко преминаване през определени заболявания.