ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ

0886 15 36 36

Email

ahrida@abv.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ

09:00-18:00ч.

Засяга 1/4 от жените над 30-годишна възраст

Миомата представлява доброкачествен тумор, който се развива в миометриума (мускулната тъкан на матката). Тя не е рядко срещано явление – засяга 1/4 от жените над 30-годишна възраст.

Симптоматика

Повечето жени, които имат миома на матката нямат, никакви симптоми. При тези, при които все пак се проявяват, те могат да варират в зависимост от локацията, размера и броя на миомните възли. При жените, които имат симптоми, обикновено те са:

  • Силно менструално кървене;
  • Менструации, продължаващи повече от седмица;
  • Болки или натиска в тазовата област;
  • Често уриниране;
  • Затруднено изпразване на пикочния мехур;
  • Запек;
  • Болки в гърба и краката.

Рядко, но понякога миомата може да предизвика остра болка, ако нарасне, а кръвоснабдяването ѝ, стане недостатъчно. В този случай тя започва да умира, което е и причината за болката.

Видове миоми

Обикновено миомите биват класифицирани според тяхното местоположение:

Интрамурални възли

Интрамуралните възли са един от най-разпространените видове миоми при жените в детеродна възраст. Те се развиват в стената на матката, което води до нейното удебеляване. В началото възлите са малки и са разположени в маточната мускулатура. В последствие те могат да нараснат или в посока на кухината на матката или в посока извън нея. Ако нараснат в посока на маточната кухина се наричат субмукозни, а в обратна посока – субсерозни.

Субмукозни миоми

Субмукозните миоми нарастват в посока на маточната кухина. Те могат да нарастват с широка или много тясна основа (краче). Във втория случай могат да се покажат през цервикалния канал или дори да се откъснат, предизвиквайки силно къръвене. Освен това те могат да са доведат до спонтанен аборт или безплодие, тъй като тяхната позиция може да попречи на успешното имплантиране на яйцеклетката.

Субсерозни миоми

Субсерозните миоми нарастват в посока на коремната кухина. Могат да достигнат значителни размери, което да доведе до притискане на съседни органи и тъкани. Субсерозните миоми също могат да растат на краче. В редки случаи могат да се отделят от матката, ако намерят алтернативно кръвоснабдяване. В тези случаи става дума за паразитни миоми.

Други миомни възли

Освен посочените съществуват и други видове миомни възли, които се различават по местоположението си.

Кога трябва да се консултирате с лекар?

Важно е да не пренебрегвате състоянието си, в случай, че имате миома. Консултирайте се с вашия лекар ако имате:

  • Болка в тазовата област, която не отминава;
  • Прекалено болезнени, обилни и продължителни менструации;
  • Зацапване или кървене между менструациите;
  • Затруднено изпразване на пикочния мехур;
  • Незабавно потърсете лекарска помощ, в случай, че имате силно вагинално кървене или много остри болки в тазовата област, които се появяват внезапно.

Защо възниква миомата?

Лекарите все още не са установили какви са причините за появата на миома на матката, но изследванията и клиничните опити посочват следните фактори:

Генетични промени

При много миоми се наблюдават промени в гените – те се различават от тези в нормалните клетки на матката.

Хормони

Естрогенът и прогестеронът са двата хормона, които стимулират развитието на лигавицата на матката по време на всеки менструален цикъл, като я подготвят за бременност. Освен това стимулират растежа на миомите. Миомите съдържат повече рецептори за естроген и прогестерон, отколкото нормалните клетки на матката.

Други растежни фактори

Веществата, помагащи на тялото да образува тъкани, като например инсулиноподобен фактор на растежа, могат да повлияят на растежа на миомата.

Лекарите смятат, че миомите на матката се развиват от стволови клетки в гладката мускулна тъкан на матката (миометриум). Една клетка започва да се дели и в крайна сметка създава твърда, приличаща на гума маса, която се различава от околната тъкан.

Миомите могат да нарастват както бавно, така и бързо или да останат със същия размер. Някои миоми минават през етап, в който растат много бързо, а други могат да се свият от само себе си. Много миоми, които се появяват по време на бременността, се свиват след раждането, тъй като матката се връща към нормалните си размери. Миомите често се свиват след менопаузата – това се дължи на понижените нива на естроген и прогестерон през този период.

Рискови фактори

Има няколко рискови фактора за развитие на миома на матката, различни от това просто да сте жена в детеродна възраст. Те могат да включват:

  • Наследственост – ако майка ви или сестра ви има миоми, вие сте изложени на повишен риск от развитието на такава.
  • Раса – чернокожите жени също са изложени на повишен риск от поява на миома. Освен това те обикновено развиват миома в по-ранна възраст и са предразположени към развитието на по-големи миоми.
  • Околна среда – започване на менструацията в много ранна възраст, прием на хапчета (контрацептиви) за контрол на раждаемостта, затлъстяване, недостиг на витамин D, спазване на диета с високо съдържание на червено месо и недостиг на зеленчуци, плодове и млечни продукти, пиене на алкохол, включително и бира – всички тези фактори изглежда повишават риска от развитието на миома.

Усложнения

Въпреки че миомите на матката обикновено не са опасни, те могат да причинят сериозен дискомфорт и да доведат до усложнения като анемия или тежка кръвозагуба.

Бременност и миома

Миомите обикновено не пречат на забременяването. Въпреки това в някои случаи е възможно миомата да попречи на забременяването или да доведе до загуба на бременността, особено ако е субмукозна.

Освен това, миомите могат да повишат риска от някои усложнения по време на бременност, като отлепване на плацентата, вътрематочно ограничаване растежа на плода или преждевременно раждане.

АРТЕМИЗИНИН – заболявания на женската полова система

Артемизинин – българско БИО производство само от Ахрида БИО. Според изследванията, Артемизининът е ефективен при:

  • миома
  • кисти
  • гъбички
  • бяло течение
  • други забялвания на женската полова система