ТЕЛЕФОН ЗА ПОРЪЧКИ

0886 15 36 36

Email

ahrida@abv.bg

РАБОТНО ВРЕМЕ

09:00-18:00ч.

DENVER NATUROPATHIC CLINIC


Изследователският професор Хенри Лай и помощник-професорът Нарендра Сингх са използвали химичните свойства на екстрактите от Artemisia за прицелване на клетки от рак на гърдата с изненадващо ефективни резултати. Проучване в изданието от 2001 г. на списание Life Sciences описва как екстрактът убива практически всички човешки ракови клетки от рак на гърдата, изложени на него в рамките на 16 часа.


Изследователският професор Хенри Лай и помощник-професорът Нарендра Сингх са използвали химическите свойства на екстрактите от Артемисиа за третиране на клетки от рак на гърдата с изненадващо ефективни резултати. Проучване в изданието от 2001г. на списание Life Sciences описва как екстрактът убива практически всички човешки ракови клетки при рак на гърдата, изложени на него в рамките на 16 часа.

 

„Не само изглежда, че е ефективна, но е много селективна. Това е силно токсично за раковите клетки, но има незначително 
въздействие върху нормалните клетки на гърдата.“  Лай 

Към оригиналната публикация: http://www.denvernaturopathic.com/news/artemisia.html

 

Artemisia annua: старо лечение за малария – ново лечение за рак


Още през 60-те години на миналия век, по призив на председателя Мао, китайците отделят много време и енергия за разследване на лечебни растения, в желанието си да се справят без западната медицина. От този момент до сега химическият екстракт от растението, наречен Artemisinin, е изследван и използван терапевтично за лечение на малария. Изглежда, че е значително по-ефективен при убиването на паразита, причиняващ малария, отколкото някое от наличните фармацевтични лекарства. Световната здравна организация понастоящем насърчава производството и употребата на тези екстракти като ново, по-ефективно и по-евтино лечение. Извлеченията от Artemisia  са се оказали евтини и безопасни.

Двама биоинженери изследователи във Вашингтонския университет са направили още една крачка напред в използването на Артемисия.

Изследователският професор Хенри Лай и помощник-професорът Нарендра Сингх са използвали химичните свойства на екстрактите от Артемисия за атакуване на клетки от рак на гърдата с изненадващо ефективни резултати. Проучване в изданието от 2001 г. на списание Life Sciences описва как екстрактът убива практически всички човешки ракови клетки от рак на гърдата, изложени на него в рамките на 16 часа.

„Не само изглежда, че е ефективна, но е много селективна“, каза Лай. „Това е силно токсично за раковите клетки, но има незначително въздействие върху нормалните клетки на гърдата.“

Съединението помага за контролиране на маларията, защото реагира с високите концентрации на желязо, открити в маларийния паразит. Когато Артемизининът влиза в контакт с желязо, настъпва химическа реакция, при която се отделят атоми, които химиците наричат ​​“свободни радикали“. Свободните радикали атакуват клетъчните мембрани, разрушават ги и убиват едноклетъчния паразит.

Преди около седем години Лай започна прави хипотеза, че процесът може да работи и при рак.

„Раковите клетки се нуждаят от много желязо, за да възпроизвеждат своето ДНК, когато се делят“ – обяснява Лай. „В резултат на това раковите клетки имат много по-високи концентрации на желязо в сравнение с нормалните клетки. Когато започнахме да разбираме как работи Артемизининът, започнах да се чудя дали можем да използваме това знание, за да насочим към раковите клетки.“

Лай разработва потенциален метод и започна да търси финансиране, като получава субсидия от „Фонда за рака на гърдата“ в Сан Франциско. Междувременно Университетът във Вашингтон (UW) патентова идеята.

В основата на идеята, според Лай и Сингх, е да се „напомпят“ раковите клетки с максимални концентрации на желязо, след това да се въведе Артемизинин, който избирателно убива рака.


Само след 8 часа, 25% от раковите клетки оцеляват. След 16 часа, почти всички клетки били мъртви.


По-ранно проучване, включващо левкемични клетки, дава още по-впечатляващи резултати. Тези клетки се елиминират в рамките на 8 часа. Възможно обяснение може да бъде нивото на желязо в клетките на левкемията.

„Те имат една от най-високите концентрации на желязо в раковите клетки“, обясни Лай. „Левкемичните клетки могат да имат повече от 1000 пъти повече концентрацията на желязо от нормалните клетки.“

Следващата стъпка, според Лай, е тестването на животни. В тази област са направени ограничени тестове. В по-ранно проучване върху куче с рак на костите, толкова тежко, че не може да ходи, се възстановява напълно  5 дни след получаване на лечението.

При повече от 800 статии в базата данни на PubMed за Artemisia, само около 30 се занимават с рак. От тях никой не описва клиничните изпитвания на Artemisia при хората. Тогава започва да се разглежда като терапия с голям потенциал. Няколко лекари съобщават за анекдотична полза при лечението на пациенти с рак, но внимателното изследване на повечето от тези истории ги намира за неубедителни. Има и други терапии прилагани съвместно, които могат да доведат  до предполагаемите ползи. Това е една от тези терапии, които показват голямо обещание, но в този момент не е ясно дали работи с рак. Изследванията продължават и повече тестове участват в анекдотичната база данни за Artemisia.

Оригиналът може да намерите в: http://www.denvernaturopathic.com/news/artemisia.html

Artemisia линкове:

http://depts.washington.edu/bioe/artemisinin.shtml

http://www.townsendletter.com/Dec2002/artemisinin1202.htm

http://www.cancerdecisions.com/090503_page.html